Deprecated: __autoload() is deprecated, use spl_autoload_register() instead in /services5/util/2/w/2wnm9heeb.mydomain.ro/toranomy.ro/public/functions/autoload.function.php on line 2
Lennox la dispozitia dvs. in vederea economisirii energiei electrice!
Toranomy
Toranomy
Facebook
Twitter

Lennox la dispozitia dvs. in vederea economisirii energiei electrice!

2012-02-08 14:28:44
Lennox la dispozitia dvs. in vederea economisirii energiei electrice!

15% economisiri realizate prin intermediul tehnologiei eDrive™ pompa cu turatie variabila, propusa pentru gama de chillere Lennox (Neosys si Ecolean)

Tehnologie eDrive™ pompa cu turatie variabila - Lennox
Sursa: Lennox

Economisirea de energie electric

Atunci cand profesionalismul cauta prin toate mijloacele sa imbunatateasca eficacitatea energetica a chillerelor, trebuie amintit faptul ca in retelele de apa, pompa este unul dintre elementele majore ale consumului de energie electrica. O solutie demonstrata si economica consta in utilizarea de convertizoare de frecventa pentru a regla turatia pompelor.

Daca obtinerea unui randament ridicat de clasa "A" pentru un chiller ajuta la reducerea costurilor de energie, acesta trebuie sa fie realizat la cel mai bun cost pentru a nu risca prelungirea in mod considerabil perioadei de rambursare a investitiilor. Aceasta este problema. Obtinerea unui EER ridicat, la sarcina maxima, impune producatorilor sa creasca suprafata de schimb si costul chillerelor. Este drept cand stim ca 97% din timp chillerul functioneaza la o sarcina partiala? Nu ar fi mai bine sa gasim toate sursele potentiale de economie in functionare la o sarcina redusa?

Constatand ca, costul energiei de pompare poate depasi 20% din energia totala a unui grup de racire, Lennox s-a gandit la folosirea unei pompe cu turatie variabila pentru a reduce debitul atunci cand cererea cladirii este indeplinita.
Tehnologia pompei cu turatie variabila este una dintre putinele care ofera o depreciere/amortizare de mai putin de un an. Economiile de energie sunt generate de ordinul a 75% pe postul de "pompare". Aceasta solutie economica dezvoltata de Lennox o poate oferi acum chillere (Neosys si Ecolean), cu optiunea de pompa cu turatie variabila.
 

 

Distributia costurilor unui chiller dupa 15 ani de viata
Sursa: Lennox

Intr-adevar, pana in prezent, doua tipuri de sisteme hidraulice au fost disponibile pentru chillere: circuit "direct" cu debit constant sau circuit "decuplat" primar-secundar, cu constanta primara.
Unele chillere ofera acum o pompa cu turatie variabila si functioneaza intr-un al treilea tip de sistem hidraulic posibil: circuitul „direct” cu debit primar variabil (DPV).

O mica explicatie este necesara. Dupa multi ani, producatorii incurajeaza utilizatorii sa mentina un flux constant prin vaporizator, in scopul de a evita orice problema. Intr-adevar, grupurile controlate cu functiile de baza nu asigura o functionare fiabila si de reducere a debitului de apa prin vaporizator, si prezinta riscuri de inghet al vaporizatorului sau alte defectiuni. Acesta ar trebui sa împiedice riscul de functionare in flux laminar in vaporizator.

Proiectarea unei instalatii de incredere cu debit de apa variabil necesita o atentie deosebita in proiectarea grupului. Datorita noii generatii de reglementare, chillerele Lennox pot mentine astazi o temperatura dorita a apei cu o variatie a debitului de la 60% ??la 100%, permitand astfel realizarea de pana la 75% economisire a energiei pe an folosita la pompare.

Amintiti-va, relatia dintre variabile, cum ar fi consumul de debit, viteza de rotatie si de consum electric se poate traduce prin asa numite, legi de afinitate. Acestea se aplica atat ventilatoarelor cat si pompelor. Astfel, energia teoretic consumata de catre pompa variaza in functie de cubul vitezei.

P1/P2 = (F1/F2)3   sau P = Putere motor si F = Viteza motor
 

40% reducerea vitezei = Consum energetic redus cu 80%

 


Consumul de energie electrica a pompei de viteza variabila pe un chiller
Sursa: Lennox

Castiguri: costuri de instalare reduse si tehnologie responsabila fata de mediu

La economisirea energiei electrice, ar trebui sa fie adaugate reducerile potentiale ale costului de instalare. Intr-adevar, circuitul "direct" cu debit primar variabil (DPV) este mai avantajos decat un circuit "decuplat" primar-secundar, deoarece aceasta nu necesita o pompa principala si sistemul de decuplare hidraulic primar-secundar poate fi eliminat. Pentru aceasta ar trebui sa se adauge eliminarea vanei pentru controlul debitul de apa, deoarece adaptarea la nevoile reale ale instalatiei se face electronic.
 
Chillere NEOSYS

Sursa: Lennox
Contact:
Delphine CASERTA, Responsabil Comunicare Grup Lennox.
LENNOX HVAC Europe
ZI les Meurieres, BP 71,
69780 Mions (France)
email : delphine.caserta@lennoxeurope.com
Tél. : +33 6 11 95 28 60

Copyright © 2012 | Toate drepturile rezervate. Utilizand acest site, sunteti de acord cu termenii si conditiile de utilizare